Bu Blogda Ara

8 Mayıs 2015 Cuma

Türk Kahvesi Pişirmenin Püf Noktaları

• Kahve pişirirken kullanılan su klorlu  olmamalıdır. Arıtılmış su veya şişe suyu kullanmak gerekir.
• Kullandığımız su soğuk olursa kahve daha güzel köpürür.
• Kahve çok ağır ateşte pişmelidir, közde veya mangalda pişen kahvenin çok lezzetli olmasının sebeplerinden biride ağır ateşte pişmesidir.
• Kahveyi iyice karıştırıp ocağa aldıktan sonra kabarana kadar fazla karıştırmamak gerekir, köpüğü sönebilir.
• Kahve biraz kabarmaya başlayınca, köpüğü fincanlara birer çay kaşığı dağıtılır. Köpüğünü dağıtmadan önce çok kabarırsa köpüğü sönebilir.
• Cezvede kalan kahve tekrar kaynatılır ve fincanlara paylaştırılır.
• Kahve fincanlara dökülürken fincanın kenarından yavaş yavaş dökülür. Ortadan hızla dökmek köpüğü varsa bile sönmesine yol açar.
• Yumuşak bir aroma istiyorsanız her fincan için 1 çay kaşığı süt ekleyebilirsiniz.
• Çikolata katmak da kahveyi çeşitlendirmenin lezzetli bir yolu. Bitter çikolata kullanmak gerekir, sütlü çikolataların karışımında bulunan yağ ve farklı maddeler kahvenin tadını bozuyor. Her fincan için yarım madlen kullanabilirsiniz. Şeker miktarını ayarlarken çikolatayı dikkate almak lazım.
Şeker miktarı :
- Sade kahve şekersiz kahvedir, yanına bir parça çikolata veya kuş lokumu ile nefis olur
- Az şekerli yarım küp şeker
- Orta 1 küp şeker
- Şekerli 2 küp şeker olarak adlandırılır.
• Fincan başına iki çay kaşığı kahve kullanılır.
• Kahvenin yanında su ikram etmek ,önce bir yudum su içip sonra kahve içmeye başlamak kahvenin aromasını daha güzel algılamamızı sağlar ve midemizi korur.
• Kahvenin kavrulma süreleri de çeşitli. Az, orta ve koyu kavrulmuş çeşitleri oluyor. Az kavrulmuş kahve çok hafif bir aromaya sahiptir ve biraz ekşimtrak bir tadı vardır. 
• Orta kavrulmuş kahvenin daha dengeli bir tadı vardır.
• Çifte kavrulmuş kahve tam tiryaki kahvesidir, alışkın olmayanlara biraz ağır gelebilir.
• Dibek kahvesi aslında bir kahve pişirme şekli değil, kahve öğütme yöntemi. Kavrulan kahve yuvarlak, içi çukur taş ya da tahtadan yapılan bir anlamda havan’a benzeyen büyük kaplara konur ve bir tokmakla ince hale gelene kadar ezilir. Buradan elde edilen kahve Türk kahvesi pişirir gibi pişirilir. Bu yöntemle öğütülen kahve koyu kıvamlı olur ve Dibek Kahvesi adını alır. 
• Kahvenin içine damla sakızı veya kakule gibi baharatlar katılabilir. Kakule kahveye çok güzel bir aroma katar ve sağlık için de çok faydalıdır.
• Birde fincanda yapılan Türk Kahvesi var. Fincana su, şeker ve kahve koyulup, karıştırılır. Ocağın en küçük gözünde iyice kısılarak pişirilir. Başında durmak lazım, çabuk taşabilir. Gerçekten çok güzel oluyor.
Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder