Bu Blogda Ara

26 Haziran 2015 Cuma

Çilek Reçeli - Reçel Yapımı

Malzemeler:
• 750 gr ezik çürük olmayan ayıklanmış çilek
• 650 gr şeker
• 1 çay kaşığı limon tuzu veya 1 limon suyu

Çilekleri önce yıkayıp, sonra ayıklayalım ve derin bir tencereye koyalım
Şekerini üzerine dökelim ve en az 10 saat sulanmasını bekleyelim(akşamdan sabaha gibi)
Sulanınca ocağa alıp harlı ateşte kaynatalım ve üzerinde oluşan köpükleri hızlı hızlı alalım 
Kıvam alana kadar kısık ateşte pişirelim.
Kıvamı geldiğinde limon tuzunu veya limonunu ekleyip beş dakika daha pişirip kapatalım.
Toplamda 25 dakika pişti, tam kıvamında bir reçel oldu. Ne çok koyu, ne fazla sıvı. Siz damak tadınıza göre ayarlayın.
Ilıdıktan sonra kavanozlara doldurulabilir.

Reçel yapımının püf noktaları:
• Reçelin köpüklerini almak yerine minik bir parça tereyağı atmak reçeli daha parlak yapar.
• Reçeli kaynatırken, derin bir tencere kullanıp, kapağını da kesinlikle kapatmamalıyız, yoksa reçel kararır. 
• Çelik tencere kullanacaksak, altını kapattıktan sonra kaynama devam ettiği için beş dakika kadar bekleyip başka bir kaba almalıyız ki, pişme devam etmesin ve dolayısıyla kararma yapmasın. Soğumasını orada beklemek gerekiyor. 
• Reçelin şekerlenmemesi için limon tuzu ekleyin.
• Reçeli uzun süre kullanmayacaksanız kavanoza kaynaması bittikten on dakika sonra koyun ve ağzını hemen sıkıca kapatıp, ters çevirin. Bu şekilde küflenme ya da bozulma olmadan uzun süre dayanıyor.
Ama tüketmeye hemen başlayacaksanız, iyice soğumadan kapağını kapatmayın yoksa küflenir.
• Mümkün mertebe az karıştırın ki çilekler ya da diğer hassas meyveler ezilmesin.
• Her zaman kontrollü olmalısınız, reçelinizin başından ayrılmamanız gerekir, sık sık köpüğünü almalısınız.
• Unutmayın ama reçel ne kadar koyu kıvamlıysa o kadar iyi dayanır ve bozulmaz..
• Eğer şeker kullandığınız meyveden fazlaysa bu durumda mutlaka şekerlenecektir.
• Reçeli saklamak için 17-21 derecelik bir ısı gerekmektedir. (Vitamin kaybı olmaması ve içinde bakteri ürememesi açısından) 
• Şekerle su önceden kaynatılıp da üzerine sert bir meyve atılırsa, meyvenin pişme süresi az olur. Az olunca da reçeliniz küflenir. Küflenmemesi için meyvenin önceden pişmiş olması gerekir.
• Yumuşak bir meyveyi de eğer önceden haşlarsanız, şeker suyu içine alana kadar dağılır, marmelat olur.
• Reçeli evde yaptığımız zaman şeker kullanıyoruz. Halbuki dışarıda hazır satılan reçellerde glikoz kullanılıyor, 3-5 yıl raflarda dayanmaları için içlerine koruyucu katkı maddeleri katılıyor. Hazır reçeli kaşıkla akıttığınız zaman glikozdan dolayı jöle gibi akar. Ev reçeli ise damla damla ve daha akışkandır.

Reçel yapma usulleri:
• Bazı meyveler var ki, daha önceden şekere yatırmak gerekir (çilek gibi)
• Bazı meyve veya sebzeleri ise kirece yatırmak gerekir
• Kimisi ise hafif haşlandıktan sonra kullanılıyor (elma, ayva gibi)
• Diğer bir kısım ise direkt, hiç bir işlem görmeden reçel haline getiriliyor
• Armut gibi yumuşak meyveleri ise kaynamış şekerli su hazırlayıp eklemek gerekiyor

Reçel kıvamı için yöntemler:
• Buzdolabına daha önceden koyduğumuz bir tabağa bir tatlı kaşığı kadar koyalım, biraz durup, ortasından parmağımızla ya da kaşıkla bir çizgi çekelim. Bu çizgi hızlıca değil de ağır ağır kapanıyorsa reçeliniz olmuş demektir, limonunu ekleyebilirsiniz.
• Aynı şekilde soğuk tabağa koyduğunuz reçel, tabağı eğdirdiğinizde ağır ağır ve yuvarlanarak akıyorsa yine kıvamı gelmiş demektir.
• Kaşıktan son akan su gibi değil de damla damlaysa reçel kıvama gelmiş demektir
• Su dolu bir çay bardağına bir damla damlattığınızda dağılmadan duruyorsa olmuş demektir.
• Soğuk tabağa tek bir damla damlattığınızda hemen yayılmıyor, top gibi duruyorsa yine kıvam olmuş demektir..
• Reçelin suyundan çay kaşığının ucu ile bir damla alıp dökün. Son damlası iplik gibi uzayarak akıyorsa olmuş demektir
• Eğer reçeliniz sulu olduysa ve mikro dalga fırınınız varsa en yüksek ısısına getirip 3-5 dakika kaynatıp çıkarırsanız rengi bozulmadan reçelinizin fazla suyunu çektirebilirsiniz. Ama tekrar ocağa koyup da kaynatırsanız reçelinizin rengi koyulaşır, güzel olmaz.
• Ya da yayvan bir kaba alıp üzerine tülbent kapatıp çok güneşli bir yerde iki üç gün güneşte de fazla suyunu çektirebilirsiniz. Bu da annelerimizin yöntemidir.
• Eğer reçeliniz çok koyu olduysa içine sakın su karıştırmayın. Ayrıca az bir ölçüde sulu kıvamlı bir şerbet hazırlayıp üzerine ilave edebilirsiniz. 
• Eğer reçeliniz şekerlendiyse sakın atmayın! Annelerimizin yaptığı gibi şeker eriyene kadar bir kaynatın, reçeliniz kurtulur ve tekrar yenilecek hale gelir.

Alıntı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder