Bu Blogda Ara

12 Haziran 2015 Cuma

Pirinç Pilavı

Pirinç pilavı iki yöntemle yapılır. Pilav yapılırken pirinç yağ içerisinde kavrulursa kavurma pilav, pirinç su içerisinde haşlanırsa salma pilav adını alır. Bu iki çeşit pilavın içerisinde kolay yapılanı salma pilavdır. Diğeri ise, birazcık deneyim gerektirir. Eğer yaptığım pilav tadanlar tarafından beğenilsin ve riske girmeyim diyorsanız salma pilav tarifi tam size göre.
Pilav yaparken baldo pirinç, yağ olarak tereyağı kullanınız. Sıvı yağları tek başına veya tereyağı ile birlikte kullanabilirsiniz. En güzeli tereyağı ile yapılan pilavdır. Pilav yaparken salma pilav yöntemini kullanınız. En güzel pilav pişirme yöntemidir ve riski yoktur.

Her iki yöntemlede pilav yaparken pirinç ve su ölçüsü:
Normalde 1 ölçek pirinç’e, 1.5 ölçek su kullanılır, yalnız bir istisnası vardır. Eğer pirinç fazla kurumamış ise, az su çeker. Fazlaca kurumuş ise, çok su çeker. Çok su çeker derken, bu ölçünün en fazla yarım ölçek su olduğu anlaşılmalıdır. Bu sebeple elinizdeki pirinçinizi 1.5 ölçek su kullanarak bir deneyin. Eğer pilavınız diri kalmışsa, üzerine 1/2 ölçek kaynar su ilave ederek pilavınızı pişirmeye devam edin. Sonraki zamanlarda pilav yaparken pirinçinizin ne kadar su kaldırdığını tesbit etmiş olursunuz.
Yağ ölçüsü ise, pilav az veya fazla yağı sevmez. O nedenle yağı karar kullanmalısınız. 1 su bardağı pirinç için, 50 gram yağ kullanmanız en idealidir. Bu konuda tariflerim size yardımcı olabilir. Tuz pilavın lezzetini arttıran en önemli tatlandırıcıdır, bunu aklınızdan çıkarmayın.
Pilav suyu içerisine tuz ilave ederken tuz tadı belli olmalıdır. Ama, fazlaca olmamalıdır. Pirinç çok iyi bir şekilde ılık su ile yıkanmalı ve nişastasından ayrılmalıdır. Geleneksel olarak pirinç kullanılmazdan evvel, ıslanır. Bana göre ıslanıp ıslanmamasının hiç bir önemi yoktur. Pirinçi ılık su ile çok kez suyunu değiştire değiştire, berrak suyu çıkıncaya kadar yıkamanız yeterlidir. Pirinçi ıslamanın amacı, nişastasının salmasını sağlamaktır. Yani pirinçte nişasta ne kadar az olursa piriç pilavınız tane tane olur.
Pilav tencerenizin teflon ve kapaklı olması idealdir. Zorda kalmadıkça alüminyum tencere kullanmayınız. Pilav için çelik tencere önermem. Pilav pişirme süresi ise, 15 dakikadır. Pilavın lezzetli olmasını sağlayan başka bir etken ise pilavın uzun süre dinlendirilmesidir. Bu en az 15 dakikadır ve bu sürenin bitiminde tencere kapağı açılır ve pilav bir güzel karıştırılır. Karıştırılan pilav tencere içerisinde tepe yapılır. Pilavı karıştırdıktan sonra bir 30 dakika veya daha fazla pilavı dinlendirecek vaktiniz olursa, pilavınızın tadına doyamazsınız. Ayrıca, pilavın lezzetini arttırmak için yarım tablet et bulyon kullanırsanız, pilavınızda mucizeler yaratabilirsiniz.

Salma Sade Pilav:
Yağınızı tencerenizde eritiniz. Pirinç ölçünüze göre kaynar su ilave ediniz ve kaynatınız. Fokurdayan tencere içerisine pirinçinizi ilave ediniz. Tuz ve bulyonunuzu katınız, karıştırınız. Pilavın tuzunu belli olacak şekilde ayarlayınız. Yüksek ısıda tencereyi 1 dakkika fokurdatınız. Tencerenin kapağını kapattıktan sonra ocak ısısını en düşük konumuna getiriniz. Saat’a bakıp not ediniz. Tam 14 dakika sonra ocağınızı söndürünüz. Tencerenin kapağını açmadan pilavınızı 15 dakika dinlendiriniz. Süre bitiminde pilavınızı alt üst ederek karıştırınız. Daha ne diyeyim, afiyet olsun.

En düşük ısı:
Hazırlayacağınız pilav ölçüsüne göre ocak ısısı değişebilir. Tarifte ısı ölçüsü 1 ila 2 su bardağı pirinç ölçüsüne göre verilmiştir. Genel olarak pilav yaparken ısı şöyle ayarlanmalıdır. Pilav tencereniz ocağınızın en küçük gözünde olmalı ve gaz ayar düğmesi en kısıkta bulunmalıdır. Tencere fokur fokur kaynayacak şekilde ocak gaz ayarı açık olmamalıdır. Tenceredeki malzemelerin her tarafından küçük kabarcıklar ve tencere kapağı arasından çok az buhar çıkmalıdır.

Alıntı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder