Bu Blogda Ara

7 Temmuz 2015 Salı

Buzdolabı Pratik Bilgiler

Besinlerin dinlendirilmesi
Taze kesilmiş etinizin daha yumuşak olması için belirli bir süre buzdolabında dinlendirilmesi gerekir.

Ambalajlama
Gıda maddelerini, buzdolabı için uygun olan ambalaj malzemeleriyle içerisinde hava kalmayacak şekilde iyice kaplayarak yerleştirin.
Alüminyum folyonun mat olan tarafı, gıdalara temas etmelidir. Parlak taraf oksitlenebilir.
Kapaksız kapların ağzını çift kat folyo ile (parlak kısmı dışa gelecek şekilde) sararak etrafına lastik geçirin.
Dondurulacak paketlerin son kullanma tarihlerine mutlaka dikkat edin.
Paket sayısı, gıda maddesi ve depolandığı günü gösteren bir dondurucu listesi yapmanız derin dondurucu bölmesindeki besinlerinizin kontrolünü kolaylaştırır.
Gıdalarınızı streç film, su geçirmez plastik sargı ya da polietilen torba kullanılarak hava almadan güvenli bir şekilde dondurabilirsiniz.

Gıdaların soğutulmasında dikkat edilmesi gerekenler
Gıdalarınızı saklayacağınız soğutucu bölmesinin sıcaklığı 2-3 °C olmalıdır.
Patates, soğan, bal kabağı ve sarımsağı, buzdolabında değil; serin, kuru ve karanlık yerlerde saklayın.
Baharat ve otları soğutucu bölmesinde saklayabilirsiniz. Öğütülmemiş olarak satın alındığınızdaysa 1 seneye kadar soğutucuda saklanabilir.
Meyve ve sebzelerinizi, kesmeden ve yıkamadan, nem oranı fazla olan sebzelik bölmelerinde, hava almalarını sağlamak için delik ve temiz poşetlerde saklayın. Kesinlikle siyah poşetler içinde saklamayın.
Meyve ve sebzelerin ayrı bölmelerde saklanması faydalıdır. Etilen gazı üreten meyvelerle (kayısı, muz, nektarin, armut, erik, domates) bu gaza özellikle hassas sebzelerin (brokoli, lahana, havuç, salatalık, yeşil fasulye, biber, marul) birlikte durmaması gerekir.
Taze et, şarküteri, balık ve tavuk gibi ürünleri, satın aldıktan hemen sonra buzdolabında saklamalı, dışarıda açıkta bırakmamalısınız.
Buzdolabının arka tarafına nemli gıdaları koymayın. Soğuk hava ile temas edince donabilirler. Bu sebeple nemli gıdalarınızı donmaması için kapalı kapta saklayın.

Gıdaların dondurulmasında dikkat edilmesi gerekenler
Gıdaların dondurulacağı dondurucunun ısısı en az -18 °C veya daha soğuk olmalıdır.
Sadece 4 yıldızlı derin donduruculu buzdolapları taze gıda dondurmak için uygundur.
Sıvı haldeki yiyecekleriniz donma sırasında 1/10 genişleyeceğinden kabı ağzına kadar doldurmayın.
Dondurulacak gıdaları önce soğutucuda bir süre soğutun.
Dondurulup çözdürülmüş gıdaları asla tekrar dondurmayın.
Önceden dondurulmuş gıdalarla yeni dondurulacak gıdaları birbirine temas ettirmeyin.
Çok büyük miktarlarda yiyecekleri aynı anda dondurmayın. Yiyeceklerinizin kalitesinin en iyi şekilde korunabilmesi, olabildiğince çabuk ve hızlı dondurulması ile mümkündür.

Et ürünlerinin dondurulması
Kızartılmış veya pane edilmiş et ürünlerini dondurmaktan kaçınmalısınız.
Yağlar protein ve karbonhidratlardan daha zor donar ve derin dondurucuda saklanma ömürleri daha kısadır. Bu nedenle pirzola gibi yağlı etlerin daha uzun süre dondurucuda saklanabilmek için önceden yağlarının ayıklanması gerekir.
Et dilimlerinizin her birini zeytinyağı ile hafifçe yağladıktan sonra birer veya ikişer dilim halinde poşetlere koyarak dondurmanızı öneririz.

Kümes ve av hayvanlarının dondurulması
Küçük olanları tümüyle, büyük olanları parçalar halinde paketlemelisiniz.
Av hayvanları, kesimden 24 saat sonra parçalanmalıdır.10
Ekstra yağ ekleme yaptığınız etlerinizi 3 ay, ekstra yağ ekleme yapmadığınız etleriniziyse 12 ay dondurulmuş olarak saklayabileceğinizden, etlere çözüldükten sonra yağ eklenmesi daha uygun olacaktır.

Balıkların dondurulması
1 kg’dan fazla olan, parçalara ayrılmış, donmaya hazır, temizlenmiş balıkları paketlemeden önce 1-2 saat dondurucuda bekletin. Daha sonra donduğunda balıkların üzerinde buz tabakası oluşacak şekilde, baş aşağı buzlu su içine daldırıp hemen paketleyin.
Balıklarınızı tercihen alüminyum folyo ile içerisinde hava kalmayacak şekilde paketleyin.
Dondurulan balıkları ambalajından çıkarmadan soğutucu bölmesine koyarak çözdürün veya tamamen donmuş haldeyken pişirin.
Şoklama yöntemi ile dondurulan deniz ürünleri, ilk günkü tazelik ve vitamin değerinde kalır.

Sebzelerin dondurulması
Mevsiminde alınan sebzeler şok yöntemi ile dondurulabilir. Bu yöntemle sebzelerin rengi, tadı, kokusu ve C vitamini miktarını koruyabilirsiniz.
Şok yöntemi:
Suyu kaynattıktan sonra sebzeleri 1-2 dakika bu suda haşlayın. Hemen sonra 1 dakika kadar buzlusuda bekletin. Sebzeleri kurulayarak üst üste gelmeyecek şekilde bir tepsiye dizin ve bu şekilde dondurucunuza koyun. Sebzelerin donduğuna emin olduktan sonra dondurucuya uygun plastik torbalarda veya hava almayan kutularda saklayın.
Brokoli, biber, bezelye, ıspanak, tatlı mısır, bal kabağı şok yöntemiyle dondurulabilir.
Bu şekilde dondurulmuş sebzelerin pişme süresi taze sebzelere göre 1/3 oranında daha kısadır.
Bezelye tarladan toplandıktan sonraki 2,5 saat içinde dondurulduğunda, gerçek tadını yitirmez.
İçinde fazla su barındıran salatalık, marul, kıvırcık salata ile ham veya çok olgun sebzelerin dondurulması uygun değildir.
Dondurulmuş sebzeler çözdürülmeden kaynar suda veya yağda pişirilmelidir.
Püre halinde dondurulmuş sebzeler pişirilmeden önce biraz çözülmeye bırakılmalıdır.
Çözülen sebzeler hemen kullanılmalı ve asla tekrar dondurulmamalıdır.
Özel poşetlerde kendi buharında mikrodalga fırında pişen sebzeler vitaminini kaybetmez.
Vakumlu ambalajlar içinde dondurulan sebzeler ilk günkü tazeliklerinde korunurlar.

Meyvelerin dondurulması
Bazı meyveler toplandıktan sonra olgunlaşmaya devam eder. Bu da meyvenin saklanma koşullarını belirler. Sadece olgunlaşmış meyveler dondurulabilir. Henüz tam olgunlaşmamış meyveler oda sıcaklığında saklanmalıdır. Eğer meyve toplandıktan sonra olgunlaşmıyorsa buzdolabında saklanmalıdır.
Eğer bir meyve aşırı olgunlaşmışsa çürük yerlerini kesip biraz limon suyu ekleyerek daha sonra tatlılarda kullanmak üzere püre halinde dondurabilirsiniz.
Dondurulan meyve ham olarak yenilebilir veya çözüldükten sonra jöle, marmelat, komposto ve turta yapımı için kullanılabilir.
Şekerle dondurulan meyveler, dondurulduktan sonra da koku ve tatlarını korurlar. Şekerle dondurulan meyveleri plastik kapta, şekersiz dondurulan meyveleriyse dondurucuya uygun plastik torbalarda dondurabilirsiniz.
Meyve doldurulan kapta, mutlaka biraz boş yer kalmasına dikkat etmeniz gerekir, çünkü donan meyveler genleştikleri için irileşirler.

Pişmiş yemeklerin dondurulması
Dondurulacak yemeklerin az baharatlı olmasına dikkat edin. Bazı baharatlar uzun süre depolandıkları zaman tadları değişir ve keskinleşir.
Yiyeceklerin saklama süreleri içerisimde kullanılan yağa bağlıdır.
Uygun olan yağlar: Margarin, dana yağı, zeytinyağı ve tereyağı.
Uygun olmayan yağlar: Yer fıstığı ve domuz yağı.

Hamur işlerinin dondurulması
Pişirilmemiş turta, pasta, kek, börek ve hamurun dondurulması mümkündür.
Tüm pastaların taze olarak dondurulması gerekir. Eğer sıcak olursa daha iyi sonuç alınabilir.
Pasta ve keklerin yumuşamaması için jöle, marmelat ve meyveler tamamen çözüldükten sonra kullanılmalıdır.
Kekleri saklama kaplarında dondurmanız daha uygun olacaktır.
Hamurun folyodan ayrılmasındaki zorluktan dolayı alüminyum folyo kullanılmayı tercih etmemenizi öneririz.
Çözülen pastalar 5-10 dakika, 150-200 °C sıcaklıkta ısıtıldığı takdirde oda sıcaklığında çözülenlere göre daha taze olur ve aromalarını korurlar.

Süt mamulleri ve yumurtanın dondurulması
Süt ve sıvı haldeki yağlar dondurulmaya uygun değildir. Tereyağı dondurucuda saklanabilir.
Yumurtalar kabuklu olarak dondurulamaz. Sarısı ile beyazı ayrı ayrı ya da tamamen karışmış şekilde dondurulabilir. Donmuş yumurtayı buzdolabında çözdürmeli ve hemen kullanmalısınız.
Büyük kalıp halinde alınan peyniri, küflenmemesi açısından küçük bloklar halinde porsiyonlayarak dondurun.
Dondurulan peyniri, daha sonra rendeleyerek özellikle börek yapımında kullanabilirsiniz.

Besinlerin çözdürülmesi
Gıda maddesinin cinsine ve kullanılacağı yere göre aşağıdaki yöntemler kullanılabilir:
• Oda sıcaklığında
• Buzdolabında
• Elektrikli fırında (fanlı veya fansız modellerde)
• Mikrodalga fırında

Soğutucu bölmesinde gıdaları daha uzun süre saklamak
Ekmek buzdolabında veya dondurucuda saklanabilir. Ekmeği sakladığınız torbanın içine bir parça kereviz koyarsanız daha uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz. Ekmeğin içindeki nem kaybını önleyerek, daha uzun süre taze kalmasını sağlamak için streç filme iyice sarılı olarak ve poşetleyerek saklamalısınız.
Peynir buzdolabında, önce yağlı kağıda veya streç ?lme, daha sonra da alüminyum folyaya sarılarak saklanmalıdır. Beyaz peyniri, çok uzun süre kullanmak isterseniz zeytinyağı dolu bir kabın içinde saklayabilirsiniz.
Peyniriniz havayla temas etmemesi için ağzı kapalı bir kaba koyduğunuz takdirde terleme yapacaktır. Bunu önlemek için kabın içine bir kesme şeker koyabilirsiniz. Peynirin kurumaması için ıslak bir tülbente sarabilir ve kurudukça tülbenti tekrar ıslatabilirsiniz.
Yoğurdun sulanmaması için içinde kaşık bırakmamalısınız. Kullanıldıktan sonra üzerini spatula ile düzelttiğinizde, yoğurdunuzu buzdolabında daha uzun süre bozulmadan saklayabilirsiniz.
Iceberg, marul yaprakları ayıklandıktan sonra soğuk su içine yerleştirilerek buzdolabında saklanırsa daha uzun süre taze kalır.
Roka, maydanoz, nane gibi sebzeleri havlu kağıtlara sararak, plastik torbalar içinde sebzelik bölmesinde sakladığınızda tazeliklerini daha uzun süre korurlar. Kağıt havlu kondensasyonu engelleyerek yumuşamayı ve küf gelişimini önler.
Yumuşamış havuç ve salatalıklar buzdolabında su içinde bekletildiğinde hemen canlılıklarını kazanırlar.
Mantar, kağıt torba içinde, sebzelik bölümünde saklanırsa en az 2-3 gün tazeliğini korur. Terleyip yapış yapış olmaması için plastik torbada veya streç filme sarılı olarak saklamamalısınız. Kullanımdan önce, yalnızca kağıt havluyla veya fırça yardımı ile silebilirsiniz; yıkamanıza gerek yoktur.
Kesik limon buzdolabında açıkta bırakıldığında kuruyacağından, üzerine tuz ya da şeker dökülerek saklarsanız ikinci kullanıma kadar kuruyup bozulmaz.
Yumurtanın sarısı, buzdolabında içine 1-2 çorba kaşığı sıvı yağ konulmuş, ağzı kapalı plastik kapta 4 gün; beyazı da 2-4 gün saklanabilir.
Armutları sapları yukarı doğru gelecek şekilde dizerseniz, bozulmaları geciktirilmiş olur.
Kuru üzümler uzun süre saklandığında birbirlerine yapışır ve lezzetleri bozulur. Bunu önlemek için kuru üzümlerinizi havası alınmış bir torbada, buzdolabında saklayabilirsiniz. Çok sertleşirlerse üzerlerinde biraz sıcak su gezdirip daha sonra kağıt havluyla kurulayarak nemlendirebilirsiniz.

Dondurucu bölmesinde daha uzun süre gıda saklamak
Bayatlamaya başlayan ekmeklerin iç kısımlarını ufalayarak dondurabilirsiniz. Daha sonra Çerkez tavuğu, köfte gibi yemeklerde dolgu malzemesi olarak kullanabilirsiniz.
Eğer çok miktarda havuç saklayacaksanız, yumuşamasını engellemek için havuçları halkalar halinde doğradıktan sonra plastik torbalara koyarak dondurabilir ve çözülmeden direkt pişirebilirsiniz.
Patates az haşlanarak dondurulursa, çıtırlığında ve renginde kayıp olmaz.
Kullanılmayan limon kabukları dondurulup ihtiyaç anında kek yapımında kullanılabilir.
Domates, bütün olarak dondurucuya uygun poşetlerde dondurularak yemeklerde ya da salça yapımında kullanılabilir.
Aşırı olgulaşmış muz, bütün olarak dondurulabilir ve daha sonra pasta yapımında kullanılabilir.
Elma, kaynar suda hızlıca pişirildikten sonra dilimler halinde dondurulabilir. Daha sonra elmalı turta, kek ve pasta yapımında kullanılabilir.
Et veya tavuğu haşladıktan sonra, kalan sıvı kısım soğumaya bırakılarak yağın üste çıkması beklenir. Üstte biriken yağı alarak dondurabilir; daha sonra donmuş yağı çorbalarda ve soslarda kullanabilirsiniz.
Büyük sebze konserveleri açıldıktan sonra, kullanılmayan kısmı küçük kaplarda porsiyonlayarak kullanabilirsiniz.
Zence?l kökü dondurulduktan sonra ihtiyaç durumunda rendelenerek kullanılabilir.
Şişesi açılmış şarap buz kalıplarına doldurulup daha sonra sos veya yemek yapımında kullanılabilir.
Buz kalıpları içine çilekleri yerleştirerek dondurabilir, içecek ve kokteyllerde buz küpleri yerine kullanabilirsiniz. Aynı şekilde artan meyve suları da buz kalıpları içinde dondurularak kokteyllerde veya alkollü içkilerde kullanılabilir.

Buzdolabı kokusunun giderilmesi
Buzdolabındaki kötü kokuları gidermek için bir kase sütü buzdolabına koymalı ve bir iki gün bekletmelisiniz. Süt, buzdolabındaki kötü kokuları yok edecektir.
Buzdolabının alt gözüne limon dilimleri koyup her gün değiştirirseniz, buzdolabındaki kötü kokular yok olur.
Buzdolabındaki kokuları gidermek için, bir pamuğa vanilya dökmeli ve içi su dolu bir kaba koyarak buzdolabına yerleştirmelisiniz.
Yarım tüp bikarbonat soda tuzu, nescafe veya kesilmiş limon (son kullanma tarihi geçmiş olsa bile) buzdolabı kokusunu gidermektedir.
Demlemiş olduğunuz çay posasını ağzı açık bir kap içinde akşamdan buzdolabı içine yerleştirin ve en geç 12 saat sonra alın. Çay posasını buzdolabının içinde 12 saatten fazla tutarsanız kokuya sebep olan organizmaları bünyesinde toplayıp kokunun kaynağı haline gelebileceği için, mutlaka atılmalıdır.

Kaynak: http://www.beko.com.tr/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder