Bu Blogda Ara

13 Temmuz 2015 Pazartesi

Elektrikli Süpürge

Süpürgenizin Çalışma Prensibi:

Kağıt Filtre: Tozlu hava kirlerle birlikte kağıt filtreye çekilir. Kağıt filtreler havayı geçiren, tozuysa tutan özelliğe sahiptir. Ancak bazı gözle görülmeyen tozları tutamazlar.

Motor Koruma Filtresi: Motor öncesi, motoru koruyan filtreler veya süngerler kullanılır. Bir şekilde kağıt filtrenin patlaması, yırtılması veya tozu sızdırması durumunda, tüm tozun motora kaçmasına engel olur. 

Motor: Havanın makine içindeki akışını sağlar. Süpürgede sesin ana kaynağıdır. Makineniz çalıştıkça ısınan sargıların, içinden geçen hava ile soğumasını sağlar. Ayrıca toz torbası doluduğu zaman makinenizin emiş gücü düştüğünde, motor yeterli havayı alamadığından çok ısınabilir. Böyle durumdaysa emişi azaltan bypass mekanizmaları veya motoru geçici olarak durduran termikler kullanılır.

Hava Çekiş Filtresi: Motordan gelen kömür tozlarıyla birlikte, bir şekilde motor koruma filtresinden geçebilen tozları da tutar. Bu kısımda HEPA filtreler de kullanılır. HEPA filtreler gözle görülmeyen tozları çok yüksek oranlarda tutabilen, süpürgenin dışarıya toz vermemesini sağlayan filtrelerdir.

Süpürgenizin Genel Bilgileri:
• Kuru tip süpürgelere su çektirmemelisiniz. Kuru tip süpürgeler sadece kuru kirler için kullanılmalıdır.
• Su filtreli süpürgelere su çektirmemelisiniz.
• Islak/Kuru tip süpürgeler size suyu çekme imkanı sağlar.
• Halı yıkama tiplerinde ek olarak, temiz su haznesi ve şampuan püskürtme özelliği vardır.
• Islak/kuru süpürgelerde paslanma riski sebebiyle plastik borular kullanılır.
• Kirli su zemin veya halı üzerinden çekilir. Hortumdan geçerek makineye ulaşan kirli su kovaya dökülür. Hava ise motor tarafından çekilir.
• Islak/kuru süpürgelerde ıslak/kuru tip motorlar kullanılır. Çünkü suyun motora gitmesi durumunda, sadece kuru tip motor seçilirse kısa devre yapıp motorun yanmasına sebep olmaktadır.
• Islak/kuru motorlarda çift fan vardır. Büyük olan fan, yerden çekilen havanın süpürge içine gelip dışarı atılmasını sağlar. Küçük olan fan ise dış ortamdan havayı çeker ve motorun sargılarını soğutur. Sonuç olarak hava yine dışarı atılır. Bu sebeple ıslak/kuru motorlu ürünler daha sesli çalışır, ve aynı zamanda motor verimi ve emiş güçleri de düşük kalır.
• Islak/kuru süpürgelerin kuru tip kullanımında, kova içerisine kağıt filtre takılır veya kova üzerine sadece bir bez filtre yerleştirilir. Böylece kirler kovaya dökülüp, filtreye yapışır. Bu şekilde kullanım, toz torbalı ürünlerdeki gibi emişin zamanla düşmesi anlamına gelir.
• Islak/kuru motorların bir avantajı su motora gitse bile sıkıntı yaratmaması, diğeri ise emiş gücü azaldığı zaman sargılarının daha iyi soğumasıdır. Yani kuru tip motorlardaki gibi motor yanması riski oluşmamasıdır.
• Toz torbasız süpürgelerin toz haznelerinin iç yapısında, siklon prensibi uygulanmaktadır. Toz haznesine gelen tozlu hava, siklon gövdesi içerisinde dönerek gelir ve bu hızlı dönüşle birlikte, tozlu hava içindeki tozlar siklon gövdesi içinde kenarlara sürtünerek aşağıya doğru düşer. Tozlardan büyük ölçüde arınan hava ise filtreden geçirilerek motora gider.
• Torbasız ürünlerde siklon haznesi tek kademe olursa, filtre kısa zamanda tıkanıp emiş gücünü düşürebilir. Bu da sıklıkla filtre temizliği gerektirir.
• 2 veya daha fazla kademeli siklon yapılarda, filtreye gelen toz yükü çok daha düşüktür ve çok uzun süreli yüksek emiş gücü sağlanır.

Süpürgelerde kullanılan torbalara ilişkin bilgiler:
• Kağıt torbalar en az iki kata sahiptir. Fiyatları daha uygundur. Ancak sert cisimlere ve suya karşı dayanıksızdır. Tek kullanımlıktır.
• Sentetik torbalar kağıt torbalara göre daha hijyeniktir. Suya ve sert cisimlere karşı da daha dayanıklıdır. Ancak fiyatları daha yüksektir. Tek kullanımlıktır.
• Bez torbaların hijyen seviyesi kağıt ve sentetik filtrelere göre daha düşüktür. Ancak defalarca kullanılabildiği ve yıkanabildiği için tercih edilir. Fermuar veya kilit kısmının doğru şekilde kapatılmış olması çok önemlidir.


Kaynak: Beko

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder