Bu Blogda Ara

27 Temmuz 2015 Pazartesi

Güneş Çarpması

Halk arasında güneş çarpması olarak adlandırılan durumun tıptaki adı hipertermidir. Vücudun ısısını ayarlayan mekanizmanın çalışmamasıyla birlikte ortaya çıkan ve çok tehlikeli olabilecek şekilde vücut ısısının yükselmesidir. Kişinin ateşi ciddi derecede yükselirse, ölümle sonuçlanabilecek güneş çarpması hemen tedavi altına alınmalıdır. Güneş çarpması tedavisinde ilk hedef vücut ısısının düşürülmesi, kontrol altına alınması ve durumu tetikleyecek dış ısı etkenlerinden kaçınılmasıdır. Aşağıda güneş çarpmasının sebeplerini, belirtilerini ve tedavi şekillerini bulacaksınız.

Güneş Çarpmasının Sebepleri
Güneş çarpması aşırı derecede ısıya ya da güneşe maruz kalmaktan kaynaklanır. Normal şartlarda, vücut ısıya maruz kaldığında anatomik soğutma mekanizması devreye girer ve terleme meydana gelir.
Terleme vücudu soğutur ve vücut ateşini denetim altına alır. Ancak aşırı derecede ya da uzun süre ısıya maruz kaldığında bu sistem kendini kapatır ya da düzgün işleyemez hale gelir. Maruz kalınan ısı yükseldikçe, bir soğutma mekanizması olmadan vücut ateşi de doğru orantılı olarak yükselir ve bu da güneş çarpmasına yol açar.
Güneş çarpmasının bir diğer nedeni de dehidratasyon yani sıvı kaybıdır. Sıvı kaybında vücut terlemeyi sağlayacak sıvıyı bulamaz ve vücudun ateşini düşüremez.

Güneş Çarpmasının Belirtileri
Dehidratasyon ile fazla güneşte kalmaktan dolayı kaynaklanan güneş çarpmalarının belirtileri de birbirinden farklı olacaktır. Aşağıda dikkat etmeniz gereken bazı belirtileri okuyacaksınız:
Güneş çarpmasının en klasik belirtileri arasında sıcak ve kuru deri gelir. Terleyememekten dolayı deri kurur ve ısıya maruz kaldığı için de ısınır.
Güneş yanığı tedavisi de gerektiğini gösterir şekilde deride kızarıklık olur.
Nabız hızla yükselir.
Bulantı, baş ağrısı ve baş dönmesi sıvı kaybıyla doğrudan ilgilidir.
Kaslara kramp girer ve kasılmalar olur.
Eğer durum daha da ilerler ve ciddileşirse, halüsinasyonlar, kafa karışıklığı ve bilinç kaybına kadar gidebilecek tutarsız davranışlar olabilir. Bu tip vakalarda güneş çarpmasına anında müdahale edilmelidir.

Güneş Çarpmasının tedavisi ve Alınacak Önlemler
Güneş çarpması belirtileri, nedenleriyle birbirine bağlı olduğundan tedavi de aynı yoldan gidecektir. Öncelikli olarak vücut ısısının düşürülmesi gerekir. Vücut ateşi şu yollarla düşürülebilir:
Isıdan etkilenen kişi hemen serin bir yere götürülmelidir.
Giysileri çıkarılmalı ya da en azınan gevşetilmelidir.
Vücut ateşinin çabuk düşürülmesi adına soğuk küvete sokulmalıdır.
Vücut ısısının düşürülmesinde buz torbaları ya da soğuk suya batırılmış süngerin vücutta gezdirilmesi de işe yarayabilir. Eğer kişi soğuk havlu ya da örtülerle sarılırsa, bu yöntemle ilgili çok dikkatli olunmalıdır. Çünkü ilk önce vücut ısısı düşse de, kişiyi saran örtüler vücut ateşinin yeniden yükselmesine sebep olabilir.
Dehidratasyon nedeniyle meydana gelen çarpmalarda, sıvı, tuz ve elektrolit seviyeleri ağız ya da damar yoluyla normale çıkarılmalıdır. Bu durum ileri seviyede beyne kan gitmesini bile engelleyebileceğinden acil müdahale edilmesi gereken bir durumdur.
Daha küçük çaptaki güneş çarpmalarında, durumu kendiniz de kontrol altına alabilirsiniz. İlk iş olarak güneşten hemen uzaklaşın. Eğer üzerinizde kalınca giysiler varsa mümkün olduğunca bu giysilerden kurtulun. Soğuk, tuzlu ve şekerli bir içecek alın ve yavaş yavaş için. Alkol ve kafeinden kesinlikle uzak durun. Mümkünse soğuk bir duş alın. Duş imkânı yoksa mendil benzeri bir bezle yüzünüze, kollarınıza ve boynunuza soğuk kompres uygulayın. Kan dolaşımınızı hızlandırmak için bacaklarınız daha yüksekte olacak şekilde uzanmanız da size yardımcı olacaktır.
Güneş çarpmasını önlemek, birkaç ayrıntıya dikkat etmekle pekâlâ mümkündür. Çocuklara ve yaşlı kimselere daha çok dikkat edilmelidir. Özellikle yazın ve öğle saatlerinde güneşe fazla maruz kalmamak en iyi önlemlerden biridir. Giysilerinizin rahat, vücudunuzun nefes almasına ve terlemesine izin verecek biçimde hafif kumaşlardan olmasına dikkat edin. Mutlaka bol su için ve özellikle hareket halindeyken, bu kurala uyduğunuzdan emin olun. Yanıklara karşı mutlaka güneş kremi kullanın. Eğer sıcağa alışık değilseniz, sıcak bir yere ilk gidişinizde kendinize adaptasyon için zaman tanıyın. Güneşe az ve kısa süreli çıkın.
Güneş çarpması mutlak ciddiye alınması, acil müdahale edilmesi ve uzmanlarca tedavi edilmesi gereken bir acil durumdur. Basit önlemlerle güneş çarpmasını engelleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder