Bu Blogda Ara

14 Temmuz 2015 Salı

Sağlıklı bronzlaşmak için yapılması ve yapılmaması gerekenler

Koyu ve sağlıklı bir tene sahip olmak isteyenler, güneşe çıkmadan önce bronzlaşmakla ilgili bir kaç bilgi almanız yararınıza olur. Mesela; yeni güneş kremleri alın, yanıklara yoğurt sürmeyin ve bol bol havuç yiyin.
Güneşten korunmak için veya bronzlaşmak için güneş kremleri alırız. Bunların kimi dönüşmek istediğimiz renge yöneliktir kimi ise dönüşmemek istediğimiz alev topuna. Havuç yağı ve kakao yağı gibi renge yönelik kremler erken bronzlaşmayı sağladığı gibi cildin de erken yaşlanmasına neden olur. Yani ilerleyen yaşlarda hem bronz hem de yaşlı bir cilde sahip olabilirsiniz.
-En uygun koruyucu ürünü doktorunuza başvurarak alın, çok güzel kokuyor, stand görevlisi çok methetti gibi nedenlerden anında kaçın.
-Koruma faktörlerini cildinize göre seçerken çok kolay bir yöntem var: Deriniz güneşle buluştuğunda, 15 dakikada kızarıyor ve yanmaya başlıyorsa, koruyucu kremde yer alan 15 koruma faktörü, sizi güneşe karşı 15x15=225 dakika koruyacak anlamına geliyor.
-11.00-15.00 saatleri gerçekten çok zararlı saatler, o yüzden o saatlerde çıkmamaya özen gösterin. Özen göstermeyi geçtim, sakın çıkmayın.
-Güneşlenirken havuç suyu için ya da havuç yiyin. Havucun etkisi şu şekilde, cildimizin savunma mekanizması olan bronzlaşma, havuçta bulunan karoten maddesinin etkisiyle daha erken devreye girer ve güneşe saatlerce maruz kalmadan koyulaşmanızı sağlar.
Bunların dışında güneşin sizi kendinizden geçirmesini önlemek için şapka ve güneş gözlüğü takarken bol bol da su tüketin. Bunların hiç birini yapmayıp akşam eve veya odanıza geldiğinizde yanan vücudunuza geleneksel bir yöntem olan yoğurt sürmek yerine bizzat bu amaca yönelik üretilmiş güneş bakım ürünlerini kullanın. Aynı şekilde diş macunu sürenleri de duyuyoruz bunu da yapmayın. Çünkü yoğurt ve diş macunu ilk anda serinlik verse de daha sonra vücudunuzda kuruyarak teninize yapışır ve kalıcı lekelere de neden olabilir. İyice ve hızlıca koyulaşmak için kola ve benzeri etraftan duyulan söylentilere kulak asmayın. Güneş kremlerinizi her yaz değiştirmenizde fayda var. Geçen yaz aldığınız bir ürünü bu yaz da kullanmanız faydalı olamayabileceği gibi zararlı da olabilir.
Güneşe çıkarken teninize deodorant ve parfüm sıkmayın. Bunlar da teninizde kırmızı lekelere ve kalıcı lekelere de neden olabilir. Ancak parfüm sıktıysanız ve çıkmanız gerekiyorsa güneşe maruz kalan yerlerinize güneş kremi sürmeyi ihmal etmeyin. Her havuza veya denize girip çıktıktan sonra, kreminiz her ne kadar su geçirmiyor bile olsa da krem sürün. 
Çocukların bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi, yazın, havuz ve denizde saatlerce oynamasını sağlar. Bu durumlarda çocuklarınızı sizin kontrol etmeniz gerekir. Çünkü çocukların hassas ciltleri, onlar farkında olmadan çok fazla yanabilir. Bu yüzden çocuklarınızın da vücutlarına yüksek koruma faktörlü güneş kremleri sürmeniz gerekecektir. Ve de saatlerce güneşe maruz kalmalarına engel olmalısınız.
Daha hızlı bronzlaşmak için havuç ve kakao gibi güneş yağlarını kullananlarda, kalıcı cilt problemleri meydana gelebiliyor.

Bronz bir ten isteyenler
• Güneşe çıkmadan iki-üç gün önce koruyucu kullanmaya başlayın. Bu süreç güneş ışınlarına alışmayı kolaylaştırıp derinin daha hızlı bronzlaşmasını sağlar.
• Güneşte kalma sürenizi yavaş yavaş artırın. Zaten bronzlaşma üçüncü gün sonunda belli olmaya başlar ve yirmi gün sonunda tam olarak oturur.
• Yüksek koruyucular bronzlaşmayı önlemez. Aksine 20 derecelik korumayla daha güzel ve uzun süreli bronzlaşılır.
• Koruma kullanırken cimri olmayın. Uzmanlara göre bütün vücuda uygulanması gereken doz beş yemek kaşığına eş değerdir.
• Güneş korumalarını temiz ve kuru cilde uygulayın. Koruyucuların nemlendirici krem gibi diğer kozmetik üzerine sürülmesi etkilerinin azalmasına neden olur.
• Hareketsiz güneş banyolarından kaçının. Yürürken bile bronzlaştığınızı unutmayın.
• Vücudun susuz kalmasını önlemek için bol bol su için.
• 12.00 ile 16.00 arasını gölgede geçirin. Bu saatlerde güneş tepede olduğu için UV ışınları daha da tehlikelidir.
• İki üç saatte bir yeniden kremlenin.
* Deniz suyu cildinizi kurutur. Cildi nemli tutmak için akşamları güneş sonrası krem kullanmak şarttır.

Cildinizi güneşten koruyun!
Güneş ışınlarının tehlikleri özellikle de cilt kanserine zemin oluşturduğu hemen hemen herkes tarafından biliniyor. Bu sebepten güneşe öğleden sonra çıkılmalı; güneşin en yakıcı olduğu saatlerde güneşlenme fikrinden uzak durulmalı.

Yavaş yavaş bronzlaşın!
Bir haftada bronz olma düşüncesi bir yana bırakılıp her gün azar azar yanılarak bronz olma yolunda ilerlenmeli. Özellikle yıllık tatile çıkanlarda çok sık görülen bu hata cilde aşırı derecede zarar verir ve bronzlaşmadan ziyade kızarma, soyulma gibi olaylara neden olur.

Solaryumdan uzak durun!
Solaryum seansları kişinin cilt tonuna göre değişir. Ancak ten renginiz nasıl olursa olsun solaryum seansları cildinize zarar verir. Ayrıca birkaç günlük tatilde yandıktan sonra bronzlaşma düşüncesiyle solaryuma girmek ise en sık yapılan hatalardan ve en zararlı işlemlerden biri...

Hareket edin!
Sağlıklı ve daha çabuk bronzlaşmak için hareket edin. Kumsala uzanıp güneşlenmek hem daha zahmetli hem de daha sıkıcıdır; zaman geçmek bilmez ancak deniz içerisinde yüzme, top oynama gibi aktiviteler esnasında da farkında olmadan yanarsınız. Bu yanma hem vücudunuzun her tarafının eşit oranda yanması hem de zamanın akıp gitmesi açısından çok daha pratik ve sağlıklı olur.

Koruyucu kullanın!
Yaz mevsiminin, denize girmenin ve güneşlenmenin olmazsa olmazı; güneş ışınlarından korunmanızı sağlayan koruma faktörlü güneş kremleri. Bu konu genellikle çabuk bronzlaşmak uğruna ihmal edilir. Ancak cildinize bir bebeğin cildi kadar hassasmış gibi davranmalısınız. 50 faktörden 10 faktöre kadar çok sayıda güneş kremi sizi zararlı güneş ışınlarından korur. Başlangıç için en yüksek faktörlü kremle başlayıp giderek düşürmek ise sağlıklı bir şekilde yanma açısından daha uygun olur.

Alternatif yöntemleri deneyin!
Doğal yöntemler her alanda olduğu gibi bronzlaşmada da etkili. Ancak bu yöntemleri doğru uygulamak çok önemli. Hemen bronzlaşmak uğruna ilk günden bu yöntemlere başvurmak ve güneşin zararlarını ciddiye almadan güneşlenmenin ayarını kaçırmak citl sağlığı için ciddi tehlikelere neden olur. Bilinçli kullanıldığında zeytin yağı, vazelin, kakao yağı, havuç yağı, bebek yağı gibi doğal bronzlaştırıcılar size yardımcı olacaktır.

Güneş yağı seçimine dikkat edin!
Deniz sezonunun açılması güneş yağlarının artması anlamına gelir. Eğer daha iyi bronzlaşmak istiyorsanız be güneş yağlarından havuç, kakao ve hindistan cevizi içerenleri tercih edin.

Güneş sonrası kremi kullanın!
Sadece güneşlenme esnasında değil güneşlendikten sonra da krem kullanılmalı. Duştan sonra vücuda iyice yerdirilmesi gereken güneş sonrası kremleri soyulma gibi durumları önler.

Antioksidanlardan faydalanın!
Güneşin kızıl ötesi ışınları melanin (cildin pigmenti) üretimini tetikleyerek cildin bronzlaşmasını sağlar. Ama tıpkı zamanla cildin üst tabakalarındaki serbest radikallerin artmasına da sebep olurlar. Bu da cildin vakitsiz yaşlanması veya cilt kanseri riskine sebep olabilir. Serbest radikallerin sebep olduğu zararı en aza indirgemek ve onlara karşı bir kalkan oluşturmak için yeterli oranda antioksidan vitamin tüketmek gerekmektedir.-Bu muhteşem vitamin üçlüsü A, C ve E vitaminleridir. Vücuda ve bu nedenle cilde yeterli antioksidan, selenyum, betakaroten ve provitamin A sağlayarak organizmanızın daha güçlü olmasını, cildin güneş ışınlarına daha iyi direnmesini ve doğru olan biçimde hafifçe renklenmesini sağlar.

• Taze yaz meyve ve sebzelerinde C vitamini ve beta-karoten bulunur. Bunlardan maksimum biçimde yararlanmak için tercihen çiğ veya meyve suyu olarak tüketin.
C vitamini kaynakları: Çilek, biber, domates ve teredir.
Beta-karoten kaynakları: Mango, kayısı, kavun, karpuz, havuç, şeftali ve teredir.
A vitamini kaynakları: Ciğer, yumurta sarısı, yağlı balıklar, tereyağı ve peynirlerdir. Ancak bu besinlerin tüketiminin abartılmaması da gerekmektedir.
E vitamini kaynakları: Çerezler, taze sebzeler ve nebati (özellikle mısır ve ay çiçek) yağlardır. Bu yağları düzenli olarak yemek ve salatalarınızda tüketin.
Selenyum kaynakları: Kabuklular, deniz mahsulleri, balıklar, mantarlar, tahıllar, sarımsak ve soğandır.
• Havuç tüketen kolay bronzlaşır
Havuçta bulunan karoten maddesi, vücutta melanositlerin çoğalmasını hızlandırır. Güneş ışınlarının çok dik gelmediği saatlerde güneşlenip havuç yemek ya da havuç suyu içmek cilde istenen görünümün kazandırılmasına yardımcı olabilir.
• Otobronzlar, güneş kremiyle faydalıdır
Otobronzlar, derideki bazı proteinlerle birleşerek, deriye bronz görüntüsü veren kozmetik ürünlerdir. Bu ürünlerin güneşten koruma özellikleri yoktur. Ayrıca mutlaka güneş koruyucularla birlikte kullanılmalıdır. Bu ürünlerin pigmentlere herhangi bir etkisi yoktur. Hamileler ve çocuklar üzerinde uygulanmamalıdır.
• Saçlarınıza özen gösterin
Güneş ışınları ve havuzdaki klor, saçlarda yıpranma, kuruma ve kırıklara neden olabilir. Havuz ya da denizden çıktıktan sonra duş alarak saçlar ve deri arındırılmalıdır. Aynı zamanda tatilde beslenmenize dikkat etmeniz saçlarınıza da yarar sağlar. Tatilde fazla tuzlu yemeyin ve proteinli gıdalara ağırlık verin. Ne kadar dengeli beslenirseniz saçlarınız da o kadar sağlıklı olur. Balık yemeye ayrıca özen gösterin. Nem veren saç maskeleriyle bakım yapın. Güneşte şapka kullanmak da saçlarınızın zarar görmesini önler.

BOL SU İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN!
Cildimiz, vücudumuzun toksin atma bölgesidir. Vücut zararlı atıklarla dolduğunda, bu atıkları en iyi ten yoluyla ter olarak dışarı atmaya çalışır. Bu durum da ciltte çeşitli hastalıkların baş göstermesine neden olabilir. Yaşla birlikte deri giderek esnekliğini kaybeder. Bunu önlemenin tek yolu; bol su içmekten geçer. Bol su içmekle derimizin hem nem oranı artar hem de toksin atımı sağlanarak, cildimiz diri ve genç kalır.

CİLDİNİZE KAKAO, HAVUÇ, ZEYTİNYAĞI SÜRMEYİN!
Hızlı bronzlaşmak için bazen; kakao yağı, havuç yağı, kola, zeytinyağı ürünler kullanan hanımlar ileriki yıllarda ciltlerinin erken yaşlanması, kalıcı lekelenmeler ve hatta deri kanseri risklerini artırarak kötü bir fatura ile karşılaşabilirler.

GÜNEŞ YANIKLARINA DOĞRU MÜDAHALE ÖNEMLİ!
Güneş yanıklarında halen yanan bölgeye yoğurt ya da diş macunu sürmek gibi ilkel yöntemlere başvurulabiliyor. Bunlar yanığı çok daha kötüleştirebileceği için uygulanmaması gereken yöntemlerdir. Yanlış olan bir başka davranış da yanan yere doğrudan buz uygulamaktır. Buz yanığı artıracağı için buzu bir havlu ya da tülbente sararak uygulamakta fayda vardır. Yanık oluşan bölgeye soğuk su uygulamak tedavinin esasını oluşturur. Bol su içmek ve gölgede istirahat etmek gerekir.


Alıntı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder