Bu Blogda Ara

2 Eylül 2015 Çarşamba

Çocukları Alışveriş Merkezlerine Götürmemek İçin Beş Neden

Büyük şehirlerimiz alışveriş merkezlerinin istilası altında. Gün geçmiyor ki bir yenisi daha girmesin hayatımıza. Işıl ışıl vitrinleri, pek çok ihtiyacı aynı anda karşılayabilmesi, iştah kabartan fast-food dükkanlarıyla hepsi birer cazibe  merkezi. Pek çok kişi alışveriş merkezlerine çocuklarıyla beraber gitmekte, tüm gününü orada geçirmekte, hem alışveriş yapmakta, hem de arkadaşlarıyla kafelerde ve lokantalarda oturup sosyalleşmekte. Hatta  çocuk oyun alanı olan alışveriş merkezleri hafta sonları ailelerin akınına uğramakta. Evet itiraf edeyim ki ben de yapıyorum. Özellikle de havalar kapalı olduğunda,  evde sıkılınca dışarıda  gezmek yerine  atıyorum kendimi alışveriş merkezine.  Çağın babasıyla oyun alanındayken ben de 3-5 vitrin bakıp alışveriş yapıyorum.  Ama Geçenlerde Sabah Gazete’sinde gördüğüm şu haberden sonra zaten sınırlı olan çocuklu alışveriş merkezi ziyaret sayımı sıfırlamaya  karar verdim. 

İşte çocukları alışveriş merkezlerine götürmemek için beş neden :

• Pediatrik Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Alp Özkan’ın ; Kansere Çözüm Var adlı kitabında da bahsettiği gibi ‘Alışveriş merkezleri; yüksek oranda elektromanyetik dalga içerir. Binlerce kişinin taşıdığı cep telefonları, koca koca elektrik tesisatları, kablolar, mağazalardaki kredi kartı aletleri, gelişmekte olan beyni olumsuz etkiler’.

• O ışıl ışıl vitrinler, sezonun tüm trendleri, çocuğun görüp te almadan çıkmam diye yerde tepindiği oyuncaklar, kişiyi gereksiz para harcamaya teşvik eder. Bu da aile bütçesinde gediklere yol açar. Biz pek çok kez şöyle bir gezmeye diye girdiğimiz alışveriş merkezinden koca koca poşetlerle çıkmışızdır. Aynı şey mutlaka size de olmuştur. Kısacası gitmezseniz para da harcamazsınız.

• Sizin de dikkatinizi çekmiştir; alışveriş merkezlerinin çoğunda bebek  mağazaları yemek  katıyla aynı kattadır. Bir pazarlama taktiği mi yoksa tesadüf mü bilemem ama  çocuğa bir ayakkabı, üç-beş kıyafet bakayım diye girdiğiniz dükkandan çıktığınızda dünyanın en yaygın ve ünlü fast-food  restoran zincirlerinden biriyle  burun buruna gelmeniz yüksek olasılık dahilinde. Ondan sonra bir de bakmışsınız  ki hem kendiniz hem miniğiniz;  bol kalorili ,doymuş  yağlı, acayip soslu yiyecekleri yemektesiniz.

• Özellikle kış aylarında binlerce insanın girip çıktığı, havalandırma sisteminin düzgün işlemediği alışveriş merkezleri mikropların yaşayıp, yayılması için şahane bir ortam. Siz daha düşünedurun ‘Bu çocuk hiç soğuka çıkmadı, niye hastalandı ‘ diye.

• Alışveriş merkezlerine giderek  dışardaki mis gibi havayı, özellikle bahar aylarında çayırlara çimenlere yayılmayı, toprağı, kuşu böceği, açık havadaki parkları, oyun arkadaşlarını, yapılabilecek spor faaliyetlerini de kaçırmış oluyorsunuz. Hava güzel, dışarı çıkın; parkları, bahçeleri, sokakları arşınlayın.

Tavsiyem;  alışveriş merkezine giderken çocuksuz gitmeniz, eğer mutlaka gitmeniz gerekiyorsa önceden plan yapıp işinizi olabilecek en kısa sürede halletmeniz yönünde.

Kaynak: http://guncelanne.com/cocuklari-alisveris-merkezlerine-goturmemek-icin-bes-neden/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder