Bu Blogda Ara

29 Haziran 2015 Pazartesi

Japon yapıştırıcısı nasıl çıkar?

Japon yapıştırıcıyı hepimiz çocukluğumuzdan beri tanırız. Kimimiz bir kaç defa vazo gibi cisimleri kırmıştır İmdadınıza hep Japon yapıştırıcısı yetişmiştir.
Ama bazen japon yapıştırıcısı istenen yere değil de, istenmeyen bir yere, masa, zemine, elbiselerimize hatta koltuklarımıza akmıştır.
Bunun çaresi var elbette, fakat her zaman sorunsuzca çıkmayabilir.
Japon yapıştırıcısının en kuvvetli çözücüsünden biri genelde evimizde bulunan aseton’dur.
Japon yapıştırıcısının aktığı yere veya kumaşa göre çıkarmanın çeşitli püf noktaları vardır.

Zemin ve masa gibi sert cisimlerden japon yapıştırıcısı nasıl çıkar?

Tahta masada katlanmış bir gazete üzerinde bir cismi yapıştırmıştım. Fakat gazeteye de çok döküldü. Sonra gazeteyi masada bırakınca olan oldu: Japon yapıştırıcısı masaya da aktı.

japon yapıştırıcı lekesi

Gördüğünüz gibi gazeteyi masadan kaldırınca bu japon yapıştırıcı lekesi kaldı.

Ama çıkarması çok kolay oldu. Aseton bazı boyaları çıkarabildiği için ilk önce bir pamuklu kulak çubuğuna biraz aseton döküp masanın görünmeyen bir yerinde denedim.

Aseton ile leke çıkarma denemesi

Yaptığım denemede boyanın çıkmadığından emin olduktan sonra, biraz pamuk ayırıyoruz. Bende ped pamuk vardı, bir parça kopardım.

Japon lekesi çıkarma

Bu pamuğu aseton ile ıslattıktan sonra japon yapıştırıcı lekesi üzerine koyuyoruz.

Japon lekesi çıkarma asetonlu pamuk

Üstüne ağırlık koyup 10 dakika dinlendiriyoruz.

Japon lekesi çıkarma asetonlu pamuk bastırma

Masada bulunmasından dolayı likit şişesi koydum..

10 dakika dinlendikten sonra leke aseton sayesinde yumuşamıştır. Geriye plastik kart gibi sert olmayan bir cisimle kazıması kaldı.

Japon lekesini kazma

Sakın bıçak gibi metal cisimler kullanmayın, masayı çizecektir. Eğer hala biraz leke kaldıysa, işlemi tekrarlayın.

Bu işlemden sonra masamız sanki hiç japon yapıştırıcısı bulaşmamış gibi tertemizdir:

Japon lekesi çıkarma sonucu

Kumaştan japon yapıştırıcısı nasıl çıkar?

Koltuk, elbise, pantolon, shirt v.b. kumaşlara japon yapıştırıcısı bulaştıysa yine çıkarabiliriz, fakat koltuk gibi sabit cisimlerde biraz daha zordur.

Şansıma kumaşta hiç japon lekesi bulaştırmamışım. Dolayısıyla resimli anlatım sunamayacağım, fakat yukarıdaki örneğe benzer olarak kolaydır. Sadece püf noktası farklıdır.

Önce yine pamuklu kulak çubuğuna biraz aseton dökün, kumaşın görünmeyen bir yerine sürüp kurutun. Kumaşın boyası çıkmıyor ise, bez yada yine pamuğa biraz aseton döküp, direk lekeye sürüp biraz ovun.

Ovduktan sonra bir eski diş fırçası yardımıyla biraz daha ovun. Leke çıkıncaya kadar işlemleri tekrarlayın. Leke çıktıktan sonra, sığarsa, 60 derecede çamaşır makinasında yıkayınız.

Elden japon yapıştırıcısı nasıl çıkar?

Hepimizin başına gelmiştir, bir şeyi yapıştıralım derken parmaklarımızı yapıştırmışızdır. Bu durumda yine aseton ile japon yapıştırıcısı lekesini yumuşatmamız gerekiyor. Lekeye birkaç damla aseton sürüp ovun. Eğer çıkmıyor ise, yine pamuk ile bekletmeniz gerek. Fakat aseton deriye zararlıdır, çok fazla bekletmeyiniz.

Eğer japon yapıştırıcı dudak veya başka hassas bir yere bulaştıysa, hemen ılık-sıcak ve sabunlu su ile yıkayınız. Bu işlemi sürekli tekrarlayıp yapıştırıcıyı çıkarmaya çalışınız. Sakın hassas yerlere aseton sürmeyiniz!

Leke çıkmıyorsa, hemen bir doktora başvurunuz.

Aseton derimizdeki nemi almasından dolayı son işlem olarak losyon veya nemlendirici krem sürünüz.



Alıntı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder